Belemmerende Gedachten

Belemmerende gedachten, we hebben er allemaal (wel eens) last van. Op het moment dat je even wat minder in je vel zit of iets niet gaat zoals gehoopt, steken ze vaak de kop op. 

‘Dit gaat me niet lukken’, ‘Wie zit er nou op mij te wachten’, ‘Wat zullen anderen wel niet van me denken’, ‘ik ben niet goed genoeg’, en ga zo maar door. Je innerlijke criticus is weer aan het werk en probeert je plannen te saboteren. Dit is hét moment om een stapje terug te doen en het van een afstandje te bekijken. En vraag jezelf dan het volgende af:

‘Wat zou ik tegen een vriendin zeggen wanneer zij deze gedachten of overtuigingen had? Zou je dan zeggen, je hebt gelijk, geef het maar op? No way, je zou haar helpen deze belemmeringen om te buigen naar mogelijkheden. Je zou haar adviseren en motiveren, je zou haar angsten wegnemen en alle beren van de wegjagen. Ja toch? Maar waarom zijn we dan zo streng voor ons zelf?

Vaak is het een gebrek aan zelfvertrouwen wat voort komt uit oude overtuigingen. In de eerste jaren van ons leven nemen we alles wat er tegen ons gezegd wordt aan voor waar. Als je ouders je vaak vertellen dat je een prachtig kind bent en alles kunt, dan ga je dat geloven. Wanneer er veel ruzie is ga je je onveilig voelen. Eén scheldwoord weegt zwaarder dan 10 lieve woorden, dat weten we allemaal. En wanneer de meester tegen je zegt dat je niet kunt zingen geloof je dat ook. (Daar ging m’n zangcarrière). Dit zijn de innerlijke kind wonden, iedereen heeft ze alleen de een heeft er meer last van dan de ander en niet iedereen heeft zin om er mee aan de slag te gaan. Veel mensen die ik ken blijven liever in de slachtofferrol zitten zodat ze zelf geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen. En dat is ook prima natuurlijk, ieder zijn ding. Ik adviseer (en spreek uit ervaring) om er mee aan de slag te gaan. Waar komen die overtuigingen vandaan? Is het waar? En kun je ze loslaten? Als dat lukt ontstaat er namelijk ruimte en dat is waar het gebeurd. Je hart gaat weer open, je zelfvertrouwen komt terug en je neemt het heft weer in eigen hand. Je staat zelf weer aan het roer! Dus de volgende keer wanneer er weer een oude overtuiging de kop opsteekt, ga dan bij jezelf na of dat echt zo is, of dat je dénkt dat het zo is. Je hebt het vast al honderd keer ergens gelezen maar ik schrijf ‘m ook nog even op. Je hebt gedachten, je bent ze niet.

Behandel jezelf zoals je je vrienden behandeld en wees wat minder streng voor jezelf. 

Laat het los, heb vertrouwen in wat er op je pad komt en maak dan een keuze op basis wat je hart je ingeeft, niet wat je volgens een ander zou moeten doen. Ga je links, rechts, rechtdoor of blijf je even staan? Doe wat voor jou goed voelt, dan kun je geen fouten maken. 

Wil je samen met mij gaan kijken hoe jij weer lekkerder in je vel kunt zitten en die belemmerende gedachten los kunt laten? Hoe je weer van je lijf kunt leren houden? Boek een massage en geef aan dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Na de massage krijg je dan je 1e ‘sessie’ cadeau en kijken we of er een klik is en we samen een traject ingaan naar meer zelfliefde.

Liefs, Fenna

You Might Also Like

Leave a Reply