Van Ontwikkelen naar Ont-wikkelen
Soms heb je van die momenten dat je ineens tot geweldige inzichten komt. Woorden die je al heel lang gebruikt, krijgen plotseling een heel andere betekenis. Afgelopen week had ik zo’n moment tijdens een mooi gesprek met een vrouw die bij me langs kwam. Ze voelde zich al een tijd niet lekker in haar vel zitten. “Ik ben zo verschrikkelijk moe,” zei ze. “Ik heb zoveel aan zelfontwikkeling gedaan maar ik kom er niet uit, het lijkt wel alsof mijn hoofd helemaal vol zit en op exploderen staat!” Herkenbaar? Voor mij wel!
De druk om altijd meer te leren
Vooral in periodes waarin ik constant van mezelf moest leren. Een cursus hier, een podcast daar, boeken, trainingen… altijd maar meer kennis naar binnen halen, want dán tel ik mee en heb ik iets te bieden. Maar hoe meer ik leerde, des te meer ik me ook besefte dat ik eigenlijk niets wist. Er is zoveel kennis, dat het onmogelijk is om alles in ons mensenbrein op te slaan. Vaak voelde het alsof mijn hoofd zou exploderen, en ik werd er eerlijk gezegd alleen maar onzekerder van. Ik vergat de tijd te nemen om het te laten landen. Meer, meer, meer…! Maar is dat wel nodig? Natuurlijk is het fijn om zo nu en dan iets nieuws te leren. Ik daag mezelf graag uit, maar tegelijkertijd weet ik nu ook dat ik dat niet hoef te doen om ‘beter’ te worden. Ik ben al goed genoeg. Extra kennis is fijn en leren doe ik iedere dag, niet altijd uit een boekje, maar juist van de gewone dagelijkse dingen en uit de natuur. Ik leer over de cycli van het leven, hoe je met je mindset je leven een andere wending kunt geven, en nog zoveel meer.
De ontwikkeling van onze hersenen
Als we jong zijn, draaien onze hersenen overuren. Vooral in de eerste zeven jaar zuigen we alle kennis op als een spons. Je ontwikkelt je steeds verder zodat je mee kunt draaien in de maatschappij. Dit proces gaat door tot je 25e, pas dan zijn je hersenen uitontwikkeld. Wat ik bijzonder vind is dat 95% van al je handelingen automatisch gaan; daar hoef je niet bij na te denken. Die andere 5%, dáár zit de uitdaging. In ons jonge leven hebben we dus heel veel handige dingen geleerd. Echter, we hebben onszelf ook allemaal copingmechanismen aangeleerd: trucjes om ergens mee om te gaan. Stel je ouders hadden vaak ruzie, dan kan het zijn dat je hebt geleerd om je terug te trekken en onzichtbaar te maken, of juist om de sfeer te verbeteren door de clown uit te hangen. Deze copingmechanismen hielpen ons om te overleven en om te gaan met lastige situaties als kind. Maar als volwassene kunnen ze ons beperken, omdat ze vaak niet meer nodig zijn en zelfs in de weg kunnen staan van onze groei en geluk. Het herkennen en loslaten van deze oude patronen kan een belangrijke stap zijn in je persoonlijke ontwikkeling (ont-wikkeling) en welzijn.
Teveel zelfontwikkeling kan overweldigend zijn
Wat ik dus vaak zie, is dat mensen die actief bezig zijn met zelfontwikkeling, zichzelf soms voorbijgaan. Ze leren zoveel dat het soms lijkt alsof het te veel is en dat ze het niet meer aankunnen. Toen dit afgelopen week weer in een gesprek naar voren kwam, kreeg ik een helder inzicht. Je hebt je ontwikkeld tot de mens die je nu bent met al die kennis in je, en nu wordt het tijd om je te ontdoen van die wikkels!
Als er nooit iets zou veranderen, zouden er geen vlinders zijn.
De parallel met de natuur
Ik zei al dat ik veel van de natuur leer, en ook hier zie ik een duidelijke parallel. Je bent als een rups begonnen en al die kennis zit in je, alsof je in een cocon zit. Je voelt de druk en verwarring, omdat je op het punt staat uit die cocon te knallen. Je staat op het punt om een vlinder te worden, en dat gaat niet zonder slag of stoot en ook niet van de ene op de andere dag. Door je hiervan bewust te zijn en te vertrouwen op het proces, krijg je weer ruimte in je hoofd en keert de rust langzaam maar zeker terug. Accepteren en vertrouwen zijn de sleutelwoorden. Gun jezelf de rust en wees lief voor jezelf, zodat je, wanneer je er klaar voor bent, kunt genieten van je transformatie.
Leren en ont-wikkelen
Het leven is een constante balans tussen ontwikkelen en ontdoen. Leren en ont-wikkelen. We groeien en veranderen, maar soms is het belangrijk om even stil te staan, te ademen, en simpelweg te zijn. Jij bent goed genoeg zoals je bent, en jouw reis is uniek. Vertrouw erop dat je precies bent waar je moet zijn, en dat alles wat je nodig hebt, al in jou aanwezig is.
Friend for Rent
Voel je je overweldigd door alles wat je ‘moet’ leren, doen en bereiken? Heb je behoefte aan iemand die naar je luistert en je helpt om weer in balans te komen? Dan ben ik er voor jou! Met mijn “friend-for-rent” service bied ik je een luisterend oor, advies en steun op jouw reis naar zelfliefde en innerlijke rust. Samen kijken we naar jouw unieke situatie en helpen we je om weer de regie te pakken over jouw leven. Neem contact met me op en ontdek hoe ik je kan ondersteunen. Je hoeft het niet alleen te doen!
Liefs, Fenna
Leave a Reply