Geniet van het NU

Ik begin zoals gewoonlijk mijn dag met een meditatie gevolgd door een wandeling. Omdat ik later een afspraak heb, wordt het een klein rondje door het plantsoen. Onder het mom van iets is beter dan niets. Onderweg doe ik nog wat rek- en strekoefeningen en om half negen zit ik gedoucht en wel achter mijn laptop. Voor ik met de administratie bezig ga, besluit ik om een rondje LinkedIn te doen.

Ik ben nog geen 10 minuten aan het scrollen en kom langs de post van 2 jonge mensen die ‘ineens’ kanker hebben. En hoewel ik beide niet persoonlijk ken, raakt het me. Ik lees hun verhaal en wat me opvalt is de positiviteit en de dankbaarheid die beide mannen over weten te brengen. Hoe ze de kleine dingen weer zijn gaan waarderen. De zon die opkomt, tijd met het gezin, de geur van vers gemaaid gras, een mooi gesprek en een wijntje met vrienden en ga zo maar door. Dingen die er echt toe doen en die je altijd maar als vanzelfsprekend beschouwt. Waar je nooit bij stil staat, totdat je ertoe wordt gedwongen. Je wordt gedwongen stil te staan en na te denken over wat er écht toe doet.

Wat is dat toch, dat we eerst doodziek moeten worden voor we beseffen dat het leven niet vanzelfsprekend is. Wanneer stoppen we met het constant bezig zijn met de toekomst. Wat we volgend jaar willen doen of hoe blij en gelukkig we wel niet zouden zijn wanneer we die baan krijgen, dat huis hebben of die fantastische auto! Wanneer we eindelijk ‘die ene’ tegenkomen of een ton winnen…

Natuurlijk mag je dromen en wensen hebben, het is juist super belangrijk, maar weet dat dat niet is waar het geluk ligt. Als je nu niet gelukkig bent en er is niets waar je van kunt genieten, dan gaat het dan ook niet gebeuren. Ja, eerst even… maar na een tijdje wordt ook dat weer gewoon en moet je weer op zoek naar iets nóg beters, groters en mooiers. Geluk zit ‘m niet in spullen en dingen, geluk zit in jezelf. Dus pas goed op jezelf. Vergeet niet om zo nu en dan even stil te staan, om je heen te kijken, bij te tanken en op te laden. We zijn geen machines, we hebben zo nu en dan even rust nodig. Niet alleen tijdens de vakantie maar iedere dag. Je telefoon gaat ook iedere dag aan de stroom, doe dat zelf ook. Ga eens een kwartiertje mediteren of een stukje wandelen in je lunchpauze of ga gewoon even ‘lummelen’. (Een half uurtje helemaal niets (dus ook geen boekje,tv of telefoon) is moeilijker dan je denkt! 😅)Het draait, wanneer het er echt op aan komt, niet om de ‘grote’ dingen. Een mooi huis, een vette auto en veel geld is leuk, maar het zijn allemaal externe geluksgevers. Het ware geluk zit in jezelf. Een gezond lichaam, fijne mensen om je heen en waarderen wat je hebt, dat is waar het uiteindelijk om draait. Laat het idee los dat je 24/7 gelukkig kunt zijn. Hoewel je door sociale media bijna zou denken dat het anders is, is niets minder waar. Het leven zit vol hobbels en bobbels, dat ís leven. Zonder pieken geen dalen, zonder donker geen licht. Het is de kunst om daar goed mee om te gaan, om te leren dansen op de golven.

Kies ervoor om heel bewust in het nu te leven en schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn; je familie, de zon, je bed, je gezondheid, dat ene mooie kopje waar je iedere ochtend je koffie uit drinkt (die staat regelmatig op mijn lijstje), dat we in vrede leven, een avondje met je vriendin of je man die je verrast met een bos bloemen! Deze staat dan weer duidelijk niet op mijn lijstje maar daarentegen heb ik dan weer een buurvrouw die dat doet. Maar alle gekheid op een stokje, we zijn zo vaak met de toekomst bezig dat we vergeten waar het echt om draait. Ik schrijf al een paar jaar iedere dag 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben en soms kijk ik even terug en dan voel ik me zo’n gezegend mens. Dingen die vaak terug komen zijn mijn familie en vrienden, maar ook mijn buren en dingen die ik die dag mee heb gemaakt. De prachtige gesprekken die vaak ontstaan na de massages en ga zo maar door. En ja, ook wel een paar materiële dingen hoor, m’n heerlijke thuis, Wally (de Mini) omdat hij mij van A naar B brengt en

zoals gezegd m’n prachtige aardewerken kopjes waaruit ik iedere ochtend mijn koffie drink. Wanneer je dankbaarheid beoefent en je je daarnaast realiseert dat het grootste deel van de tijd alles in het huidige moment okay is, terwijl zorgen en problemen vaak verbonden zijn met het verleden of de toekomst, wordt het allemaal een stuk gemakkelijker. Leven moet je leren en dat duurt je hele leven, maar wanneer je leert om vanuit dankbaarheid te leven wordt alles een stuk gemakkelijker. Betekend dat dat je dan altijd gelukkig bent en nooit geen problemen of tegenslag meer hebt? Nee, je leert er alleen op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan. Geef jezelf de ruimte om te bloeien in het heden, en vind je dat lastig, kijk dan even in het hoofdmenu bij het tabje ‘Friend for Rent’, ik bied je graag mijn hulp aan.

Liefs Fenna

You Might Also Like

One Comment

Leave a Reply