Een simpele oefening om stress te verlagen.

Je hebt een drukke dag en vliegt gestresst van hot naar her, je ademhaling schiet omhoog en je schouders zitten zo’n beetje naast je oren. Je reageert net iets te vel tegen je kinderen of je collega’s en je hart bonkt als een malle… hoogste tijd om even op de rem te trappen. 5 minutes is all it takes!

De oefening die ik hieronder beschrijf is super simpel, lekker kort en kun je in principe overal doen. Gewoon thuis aan de keukentafel, in de auto (uiteraard geparkeerd, tenzij iemand anders rijdt), in de trein, op kantoor of heerlijk op een bankje in het park, en desnoods op het toilet. Het maakt niet uit waar je bent zolang je je maar even kunt afsluiten en niet door anderen wordt afgeleid. Ready?

Ga lekker zitten en sluit je ogen. (Wanneer je in een openbare gelegenheid bent en dat liever niet doet kun je je ogen ook op een vast punt voor je op de vloer of in je omgeving richten).
• Leg nu je beide handen op je onderbuik en voel hoe deze op en neer gaat. (1 hand op je hart is ook fijn)
• Zitten je schouders hoog (gespannen) laat ze dan op een volgende uitademing zakken.
• Volg de beweging van je adem in je buik, op de inademing zet deze uit en op de uitademing zakt ie weer in.
• Wordt je afgeleid of komen er gedachten binnen, merk dat dan op en breng je je aandacht weer rustig naar je ademhaling. Je ademhaling begeleiden, door in stilte adem in…, adem uit… te zeggen helpt ook.
• Herhaal dit zo’n 5 minuten. En heb je het zó druk dat je zelfs hier geen tijd voor hebt, dan adviseer ik om het minimaal 10 minuten te doen! Versnellen door te vertragen noemen ze dat.

Wist je dat je hersenen de grootste energieslurper van je lichaam zijn? Je kunt wel gezond eten, sporten en supplementen nemen, maar wanneer je je hoofd geen rust gunt zul je je nooit vol energie voelen. Geloof je me niet? Probeer het eens! Adem dagelijks minimaal 5 minuten heel bewust met al je aandacht en je zult zien dat je meer rust gaat ervaren.

In het begin mag je trouwens de bewegingen van je buik wel wat overdrijven net zo lang tot je vertrouwd bent geraakt met het gevoel van de buikademhaling en dit altijd en overal kunt toepassen. Dus ook gewoon wanneer je naar je werk fietst, in de rij staat bij de supermarkt of terwijl je aan het koken bent.

En zeker in situaties waarin je je gespannen en onrustig voelt! Probeer maar eens uit voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, een presentatie of tijdens een lastig telefoontje, je zult zien dat het werkt!

Liefs Fenna

You Might Also Like

Leave a Reply