Ik Hou Van Mij!

Heb jij wel eens in de spiegel gekeken en hardop ‘ik hou van jou’ tegen jezelf gezegd? Hou je überhaupt van jezelf? Heb je hier wel eens over nagedacht? Nee? Neem dan nu even een paar minuten de tijd, sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit en stel jezelf dan de volgende vraag: hou ik van mij?

De kracht van zelfliefde

Iedere ochtend kijk ik in de spiegel. Niet alleen om mijn tanden te poetsen of make-up aan te brengen, maar ook om contact te maken met mijn ziel, mijn essentie. Misschien vind je dat zweverig klinkt, maar ik kijk dan voorbij de buitenkant, voorbij de rimpeltjes, m’n scheve neus, litteken en implantaten. Ik kijk naar binnen en zeg: “Lieve Fenna, ik hou van jou, precies zoals je bent.” Zie je het voor je? De kans is groot dat je dit grappig (of zelf gek) vindt, en daarom nodig ik je uit om het ook te proberen. Het heeft mij namelijk enorm geholpen om meer zelfliefde te ontwikkelen, en kijk waar het me heeft gebracht! Samen met wat ander werk natuurlijk, maar hey, ik zit heerlijk in mijn vel, doe wat ik leuk vind en word daar zo ontzettend blij van. Alles valt op zijn plek. Ik snap nu ook veel beter waarom bepaalde dingen ‘mis’ zijn gegaan in mijn leven: ik was niet bij mezelf. Ik leefde vooral het leven dat ik dacht te moeten leven. Goedkeuring, gezien worden, geld, complimenten krijgen, bevestiging dat ik er toe deed – allemaal redenen die er niet toe doen. Zolang je niet van jezelf houdt, in jezelf gelooft, en doet waar je blij van wordt, zul je het geluk nooit vinden. Je kunt de leegte opvullen met nieuwe kleren, een auto, vakanties of wat dan ook, maar dat is slechts tijdelijk. Het echte goud zit van binnen.

Zelfliefde omarmt perfecte imperfectie

Liefde voor jezelf betekent niet dat je jezelf perfect vindt, zeker niet. Het betekent dat je zowel je goede als minder goede kanten omarmt. Het betekent dat je jezelf accepteert, met al je eigenaardigheden en imperfecties. (En geloof me, die ik heb ik genoeg hoor :P).

Tip 1: Zet jezelf op de eerste plek!

Misschien denk je nu: “Dat klinkt egoïstisch.” Maar niets is minder waar. Jezelf op de eerste plek zetten is de basis voor een gezond, gelukkig leven. Door jezelf te waarderen en tijd voor jezelf vrij te maken, word je een betere moeder, vriendin, collega, buurvrouw, en vooral, een mooier mens. Het betekent niet dat je anderen negeert, integendeel, het zorgt ervoor dat je meer te geven hebt aan de mensen om je heen.

Zelfliefde is geen luxe, het is een noodzaak. Het is de sleutel tot een leven vol vreugde, geluk en innerlijke rust. Begin vandaag met tijd voor jezelf vrij te maken. Ga wandelen in de natuur, neem een warm bad, lees dat boek waar je al zo lang nieuwsgierig naar bent, of ga gewoon zitten en adem diep in. Gun jezelf de ruimte om te ademen, om te groeien, en om van jezelf te houden.

Ont-moet jezelf bij Zen met Fen

Wil jij ook weer (of meer) van jezelf houden of gewoon een uur heerlijk ontspannen? Neem dan contact met me op. Ik kijk er naar uit je te ont-moeten.

Lieve groet,
Fenna

You Might Also Like

Leave a Reply