Balans vinden door Ademen en Loslaten

Oktober, dé maand van loslaten en opnieuw beginnen. Weet je, herinneringen zijn prachtig, maar er zijn ook dingen in het leven die we juist moeten loslaten. En de herfst is gewoon de perfecte tijd om dat te doen. Kijk maar naar de bomen, ze laten hun bladeren los. Een mooie herinnering voor ons mensen om ook los te laten wat niet langer nuttig is. Je zult zien dat je na verloop van tijd weer helemaal opbloeit.

Nou weet ik dat loslaten soms best moeilijk kan zijn. Of het nu gaat om (slechte) gewoontes, oude overtuigingen, vriendschappen, je baan of relatie, het is verdomd lastig. Vooral wanneer je deze al een groot deel van je leven hebt. Ik kan er als geen ander over meepraten en zeg ook nog steeds te vaak ja tegen iets waar ik eigenlijk nee had moeten zeggen. Dat ik weet wat ik zou moeten doen, wil dat nog niet zeggen dat ik het ook doe. Bewustwording is een eerste stap en ik wordt er steeds beter in. Ik maak vaker de balans op en denk: brengt het mij energie of kost het me alleen maar energie? Op die manier maak ik vaker de juiste keuzes. Ik vertrouw meer en meer op mijn gevoel en dat brengt me in balans. En dan ademen…

Afgelopen weekend hielp en deed ik mee aan een ademweekend. Het mooie van ademen is dat we het allemaal doen en kunnen. Het gaat gewoon automatisch, maar wanneer je ademwerk gaat doen, wordt het pas echt interessant. Ademen helpt je loslaten. Spanning, stress, oud verdriet, alles komt eruit bij intensief ademwerk en ik raad het dan ook iedereen aan. Mijn eerste circulaire ademsessie deed ik denk ik 2,5 jaar geleden. Ik was op een solo retraite op camping ’t Buitenland’ en daar boden ze het aan. Er stond; ‘1 ademsessie staat gelijk aan 2 jaar therapie’ en mijn interesse was gewekt! Niet dat ik op dat moment therapie nodig had (dacht ik), maar ik was wel ontzettend nieuwsgierig en schreef me in. We lagen met 8 personen in een yurt en in het begin voelde het allemaal wat onwennig, net als bij alle nieuwe dingen, maar ik kan je zeggen dat het letterlijk en figuurlijk een verademing was! Oud verdriet over het niet moeder zijn, dat ik me niet heel en compleet voelde, het stroomde eruit. Ik kreeg inzichten en nog mooier, ik voelde rust. Een prachtig cadeau aan mezelf waar ik eindelijk het laatste stukje van de overtuiging dat ik niet ‘een complete vrouw’ ben, heb kunnen loslaten. Ik ben heel en compleet.

Loslaten is een proces en niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Mijn advies aan jou is om de tijd te nemen, om te bedenken wie of wat je graag wilt loslaten, en werk er rustig naartoe. Op die manier creëer je (innerlijke) balans. Misschien voel je geen connectie meer met bepaalde mensen, of ben je helemaal klaar met je huidige werk. Het vergt moed om zulke belangrijke dingen los te laten, dat weet ik. Maar hier is een gedachte die kan helpen: er kan alleen iets nieuws op je pad komen als je het lef hebt om het oude achter je te laten. Dus wie weet, misschien staan er nieuwe vriendschappen, een nieuwe baan, of zelfs een nieuwe relatie op je te wachten zodra je die oude patronen begint af te schudden.

Probeer mee te gaan in de natuurlijke flow van de herfst, want dat is eigenlijk een vorm van balans vinden in ons leven. Laat los wat je niet meer nodig hebt en zorg goed voor jezelf, je hebt maar één leven.

Liefs,
Fenna

P.s. Mocht je hulp en steun hierbij nodig hebben, dan is de cursus ‘Zen in een Zucht’ misschien iets voor jou.

P.s 2 Ben je op zoek naar een fijne ademcoach in Groningen of Noord-Holland, laat het me weten! Ik breng je in contact met deze vrouwen.

You Might Also Like

Leave a Reply