Havermout voor meer Plezier in je Leven?

Ik ontbijt al jaren met havermout en misschien is dat wel de reden dat ik (meestal) zo lekker in mijn vel zit. Uit een artikel wat ik las, blijkt namelijk dat havermout de aanmaak van serotonine stimuleert. Wist jij dat?

Serotonine staat bekend als het “gelukshormoon” omdat het invloed heeft op je stemming, gevoel van welzijn en slaap. Havermout bevat tryptofaan, een aminozuur dat je lichaam gebruikt om serotonine aan te maken (wist ik ook niet uit mijn hoofd hoor ;P). Maar het mooie is dus, als je havermout eet, kan dit de aanmaak van serotonine stimuleren en je een positiever gevoel geven. Dus hup aan de overnight oats of havermoutpap en ontbijt je gelukkig! Hieronder mijn favoriete recept (ongeveer hoor, meten doe ik niet).

3 eetlepels havermout
1 kop soyamelk naturel
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel lijnzaad
1 theelepel zonnebloempitten
1 theelepel pompoenpitten
Klein handje rozijnen

Alles mengen en een nachtje in de koelkast zetten. Pak de volgende dag je lievelingsschaaltje (die van mij komen van Batsu in Groningen) en doe hier de Overnight Oats in, nu nog even mooi garneren met de dingen die jij lekker vindt en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt waar je op meerdere manieren vrolijk van wordt!

De toppings die ik hier heb gebruikt zijn frambozen, nootjes, cacaonibs, hennepzaad en geroosterde kokossnippers, maar je kunt er natuurlijk op doen wat jij wilt. Blauwe bessen, banaan, granaatappelpitjes, chiazaad, enzovoort. Vind je de havermout niet romig genoeg, voeg dan gerust een lekkere schep kwark toe; dan wordt het helemaal heerlijk!

Dit recept is het hele jaar door lekker en gezond maar wanneer het kouder wordt heeft je lichaam liever iets warms dus dan kies ik bijvoorbeeld voor een warme havermoutpap met bosbessen en noten!

1/2 kop havermout
1 kop soyamelk naturel (je kunt ook amandelmelk, melk of water gebruiken)
1 handvol verse bosbessen
1 eetlepel honing
1 eetlepel gehakte noten (bijv. amandelen, walnoten, of cashewnoten)
Een snufje kaneel
Bereidingswijze:

Verwarm de melk in een pan op laag vuur en voeg de havermout toe. Laat het geheel zachtjes koken en roer regelmatig. Kook het totdat de havermout de gewenste textuur heeft bereikt.

Giet de havermout in een kom en voeg de verse bosbessen toe. Bosbessen zitten boordevol antioxidanten en geven je ontbijt een heerlijke smaak.

Schenk wat honing (of dadelsiroop) over de havermout voor een natuurlijke zoetheid en voeg de gehakte noten toe voor wat extra crunch en gezonde vetten. (Eerst even roosteren is nòg lekkerder!)Strooi tot slot een snufje kaneel over je ontbijt voor extra smaak en een vleugje warmte en je bent klaar om aan te vallen!

Heb je trek gekregen? Hieronder vind je nog meer lekkere recepten en hou je niet van pap, wat dacht je van havermoutpannenkoekjes! Genoeg keuze dus om je gelukkig te eten. En mocht je nog een leuke tip hebben, laat het vooral hieronder weten! Ik ben dol op nieuwe dingen proberen!

You Might Also Like

Leave a Reply